Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

26 Ιανουαρίου, 2018

KKE:αλλαγή του Συντάγματος της FYROM-ρητή διατήρηση των συνόρων

 και την αποτροπή ανακίνησης εθνικιστικών επιδιώξεων.
***

Δες τη Συνέντευξη παρακάτω*

  • Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ επιβεβαιώνει ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί, με επίκεντρο την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια και τη χρεοκοπημένη πρακτική της ονοματολογίας, δεν μπορεί να εξασφαλίσει λύση προς όφελος του λαού μας, του λαού της γειτονικής χώρας και των λαών της περιοχής.
  • Αντίθετα, μέσα σε αυτήν τη διαδικασία συναντιούνται ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός, ανακυκλώνονται προβλήματα που ταλαιπωρούν τους λαούς για πολλά χρόνια, προωθούνται σχεδιασμοί μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και τροφοδοτούνται ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, που οξύνουν την κατάσταση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
  • Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για το πρόβλημα του ονόματος ενέχουν κινδύνους διπλής ονομασίας, με πρωταρχική επιδίωξη την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τη διευκόλυνση των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ και στη συνέχεια «γαία πυρί μειχθήτω».
  • Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού δεν μπορεί να περιοριστεί στην αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της κεντρικής λεωφόρου των Σκοπίων. 

Προέχει και προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, 

τη ρητή διατήρηση των συνόρων και την αποτροπή ανακίνησης εθνικιστικών επιδιώξεων.

ΚΚΕ: Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση των κομμάτων, τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής. 
Να δυναμώσει η πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή
Δες Περισσότερα στις ΣΕΛ.  4   -   5

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι λαοί της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο Νταβός, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν 
επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί, με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη λεγόμενη ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια και τη χρεοκοπημένη πρακτική της ονοματολογίας, δεν μπορεί να εξασφαλίσει λύση προς όφελος του λαού μας, του λαού της γειτονικής χώρας και των λαών της περιοχής.
Αντίθετα, μέσα σε αυτήν τη διαδικασία συναντιούνται ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός, ανακυκλώνονται τα ίδια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους λαούς της περιοχής για πολλά χρόνια, 
προωθούνται σχεδιασμοί μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και τροφοδοτούνται ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία, που οξύνουν την κατάσταση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Αυτήν την αλήθεια έκρυψαν από τους λαούς και κατά τη χτεσινή συνάντηση, τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Ζάεφ.
Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού δεν μπορεί να περιοριστεί στην αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της κεντρικής λεωφόρου των Σκοπίων. 
Αυτή είναι ερμηνεία - καρικατούρα, πρόσχημα αποφυγής της αναγκαίας αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ουσιαστικής δέσμευσης για τη διατήρηση των συνόρων στην περιοχή, ακύρωσης της βάσης που στηρίζει εθνικιστικές θέσεις περί "μακεδονικού έθνους" και που προβάλλονται ανάλογα με τις σκοπιμότητες.
Ο κ. Τσίπρας έκρυψε, επίσης, ότι οι εθνικισμοί που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τους λαούς των Βαλκανίων υποκινήθηκαν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τους σχεδιασμούς των οποίων έχει αναλάβει, ως σημαιοφόρος, να προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 
Η παρουσία αυτών των δυνάμεων στα Βαλκάνια έχει σημαδευτεί από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τη λογική "διαίρει και βασίλευε", τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, την αλλαγή συνόρων.
Η πορεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και η επέκταση των σχεδιασμών της ΕΕ συνυπάρχουν με αμφισβήτηση συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση ακόμα και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής.
Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τεκμηριώνει τη θέση της περί δύναμης "σταθερότητας και ασφάλειας" προς όφελος των λαών, αλλά η βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, 
η διάθεση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό μαρτυρούν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους και επεμβάσεις. 
Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις του Μάθιου Νίμιτς στα πλαίσια του ΟΗΕ και του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για το πρόβλημα του ονόματος ενέχουν κινδύνους διπλής ονομασίας, για εσωτερική και διεθνή χρήση, με πρωταρχική επιδίωξη την άμεση ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, τη διευκόλυνση των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ και στη συνέχεια "γαία πυρί μειχθήτω".
Οι εξελίξεις είναι σοβαρές και ο λαός μας επιβάλλεται να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων, τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια, τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα. 
Τα προεκλογικού χαρακτήρα παιχνίδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αναζήτηση "διαφορών" με την κυβέρνηση, για να τροφοδοτείται μια παραπλανητική αντιπαράθεση, ενώ συμφωνούν στο βασικό, που είναι η ευρωατλαντική επέκταση στην περιοχή, αποσκοπούν στην παγίδευση λαϊκών δυνάμεων και τροφοδοτούν τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν εθνικιστές, ακόμα και φασιστικές δυνάμεις, που επιχειρούν να καπηλευτούν λαϊκές ανησυχίες και να αποκρύψουν την ουσία του προβλήματος.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.
Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προέχει και προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, τη ρητή διατήρηση των συνόρων και την αποτροπή ανακίνησης εθνικιστικών επιδιώξεων. 
Η συζήτηση για το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, 
προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς "ήξεις - αφήξεις"».



*Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα fm» και τον δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη το πρωί της Παρασκευής 26 Γενάρη 2018.

Παρατίθεται η
συνέντευξη: 
«κ. Κουτσούμπα θέλω ένα σχόλιο για τη συνάντηση στο Νταβός και να επεκταθούμε μετά στη συζήτησή μας στο επίκαιρο θέμα του Σκοπιανού και όλα τα άλλα. Καταρχήν πώς σας φάνηκε αυτή η συνάντηση, τί μπορείτε να πείτε για αυτήν;
Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί τίποτε, ούτε με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ούτε με όσα έχουμε μάθει απ’ τις διάφορες πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί. 
Αναμένουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, για να γνωρίσουμε και την επίσημη θέση της κυβέρνησης, για την ακριβή διαπραγματευτική της γραμμή, για τις “κόκκινες γραμμές” της, για όλα αυτά τέλος πάντων που σχετίζονται με όλη αυτή τη διαδικασία. 
Γιατί δεν είναι βαφτίσια για να συνεννοηθούν οι γονείς, οι κουμπάροι, ο παππάς, να συμφωνήσουν για το όνομα, πως θα βγάλουν το παιδί, πως θα το βαφτίσουν, υπάρχουν πιο ουσιαστικά ζητήματα πέρα από την ονοματολογία. 
Και βεβαίως αυτά είναι ανοιχτά: αλυτρωτισμοί, αλλαγές συνόρων, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Υιοθετείτε και εσείς την ανάγκη να κλείσει το αλυτρωτικό θέμα και να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα πριν οποιαδήποτε άλλη συζήτηση;
Οπωσδήποτε, είναι προϋπόθεση. Ένα όνομα δεν λέει απολύτως τίποτα από μόνο του, όποιο κι αν είναι. 
Απ’ ότι φαίνεται, απ’ ότι μαθαίνουμε, απ’ ότι διαβάζουμε, προκρίνουν αυτό το “Nova Macedonia”, για αυτό και ο κ. πρωθυπουργός μίλησε για χρονικούς προσδιορισμούς. 
Το ζήτημα δεν είναι αυτό όμως. Οποιοδήποτε όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγό του, με αυστηρά κατά την άποψή μας γεωγραφικό προσδιορισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται, να έχει απαραίτητη προϋπόθεση συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως είναι το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας
Και τα διάφορα ζητήματα όπως οι θεωρίες περί “μακεδονικού έθνους”, άρα περί “μακεδονικής μειονότητας”, οι διάφοροι μεγαλοϊδεάτικοι στόχοι για “Μακεδονία του Αιγαίου” και μια σειρά τέτοια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με αλυτρωτισμούς, με επαναχάραξη συνόρων, που πάντα γίνεται με πολεμικές εμπλοκές φυσικά και όχι με διαπραγματεύσεις
Βεβαίως είναι και το μεγάλο ζήτημα των σχέσεων, κατά την άποψη του ΚΚΕ, με το ΝΑΤΟ, με την ΕΕ. 
Εμείς δεν θεωρούμε και ως κόμμα, αλλά και ως χώρα συνολικότερα, ότι θα πρέπει να διευκολύνουμε τέτοια έκβαση, γιατί θα είναι σε βάρος των λαών, είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος και του λαού της γειτονικής χώρας. 
Το ΝΑΤΟ για παράδειγμα -επειδή για αυτό επείγονται και έχουν πρεμούρα μέχρι τον Ιούλιο- δεν προάγει την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευημερία, κατά την άποψη του ΚΚΕ, αλλά και πολλών συμπατριωτών μας, το ακριβώς αντίθετο. Είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών, οικονομικής ασφυξίας για τους λαούς οι οποίοι πληρώνουν τους εξοπλισμούς, με βάση τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και πάει λέγοντας.
Σύμφωνοι, αλλά αυτοί θα αποφασίσουν αν θα μπουν στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δικιά μας δουλειά να τους το πούμε. Αν θέλουν θα μπουν αν θέλουν δεν θα μπούνε...
Ναι φυσικά, αλλά όμως η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ έχει σημασία τι θα πει, αν θα βάλει βέτο ή όχι.
Σύμφωνοι. Άρα το ζήτημα είναι εάν προηγουμένως υπάρξει συμφωνία. Και μου είπατε ότι η συμφωνία με το όνομα δεν είναι μόνο το όνομα και ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες δεσμεύσεις και εγγυήσεις, συνταγματικές, για το αλυτρωτικό και το ένα και το άλλο.
Πάμε λίγο παρακάτω, -δεν ξέρω αν θέλετε να το σχολιάσετε γιατί και εγώ τώρα το πληροφορήθηκα- βλέπω στην Εφημερίδα των Συντακτών: “κλείνει και το αλβανικό μέτωπο”, δεν ήξερα ότι κλείσαμε όλα τα μέτωπα. Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτό;
Έγινε μία διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμα, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι κλείνουν. Τουλάχιστον οι επίσημες δηλώσεις της αλβανικής κυβέρνησης, διαφόρων πολιτικών παραγόντων, υπουργών της, όλο το τελευταίο διάστημα, μάλλον το αντίθετο δείχνουν.
κ. Κουτσούμπα, αν γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, να κληθεί ή μάλλον αν σας πάρει τηλέφωνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα πάρει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τι θα του πείτε, θα του πείτε ότι πάτε δεν πάτε, συμφωνείτε δεν συμφωνείτε;
Η άποψή μου είναι ότι δεν χρειάζεται τέτοια σύσκεψη, γιατί όλα δείχνουν ότι περισσότερο θα περιπλέξει τα πράγματα. Υπάρχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις και απόψεις. Διαφορετική ουσία και περιεχόμενο δίνει ο καθένας, το κάθε πολιτικό κόμμα και φυσικά υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα ζητήματα που κρύβονται και διακυβεύονται πίσω από ένα όνομα και αυτή την ιστορία της ονοματολογίας.
 Τώρα εάν γίνει, αν καταλήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπάρχει η συμφωνία και των υπολοίπων και γίνει, δεν αποκλείουμε να πάμε. Φυσικά για να πούμε τις θέσεις μας δημόσια, να εξηγήσουμε και μέσα εκεί και στον ελληνικό λαό στη συνέχεια, τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει.
Μάλιστα. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά έχουν θέσει ως προϋπόθεση της οποιασδήποτε συζήτησης να υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση, είναι και δική σας προϋπόθεση αυτή;
Μα φαντάζομαι ότι υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση ή θα έπρεπε να υπάρξει. Τώρα βέβαια ο κ. Καμμένος έχει τις δικές του απόψεις, αλλά αυτό μένει να το δούμε στην πράξη για το τι θα κάνει και αν θα καταλήξει. 
Πάντως σε κάθε περίπτωση εμείς δεν συνδέουμε την όποια λύση θα προταθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, έτσι όπως περίπου την περιέγραψα πριν, με το τι θα κάνουν άλλα κόμματα ή τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ ή ο κ. Καμμένος”.
Ναι αλλά ο κ. Καμμένος είναι κυβέρνηση, δεν είναι τρίτο κόμμα...
Ναι, σύμφωνοι, πιστεύω ότι στα πλαίσια αυτά γίνονται και οι προσπάθειες για διάφορες μεταγραφές. Βέβαια να σας πω και τη δική μου εκτίμηση, την εκτίμηση του κόμματός μας, από ό,τι βλέπουμε ήδη ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης από το πολιτικό σύστημα, αποσύνθεσης ως κόμμα τέτοιο, αντίστοιχα με ό,τι συμβαίνει με το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων κλπ. 
Γίνεται μια προσπάθεια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και βέβαια πιστεύουμε ότι το ζήτημα με τη γειτονική χώρα ίσως να αποτελέσει ένα ακόμα παράγοντα επιτάχυνσης τέτοιων ή άλλων εξελίξεων.
Δηλαδή βλέπετε να αποχωρούν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αυτό λέτε ή απλά να χάνουν δύναμη;
Ολόκληρο ως κόμμα δεν ξέρω αν θα φύγουν ή μέρος τους....
Έχουμε τη δημοσκόπηση της Public Issue και βλέπουμε ότι το ΚΚΕ έχει μια σταθερή άνοδο από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση. Δεν λέω ότι κάνει άλματα, αλλά είναι σε ποσοστά πολύ πάνω από τα εκλογικά του των τελευταίων εκλογών. Που το αποδίδετε αυτό; Καταρχήν σας χαροποιεί αυτό υποθέτω αυτό;
Ναι φυσικά, μόνο που κατά την άποψή μας, όπως φαντάζομαι και κάθε πολιτικός φορέας θέλουμε πολύ περισσότερο, για να μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για το συμφέρον πάλι της πατρίδας και του ελληνικού λαού.
Το καταλαβαίνω ότι θέλετε περισσότερο, αλλά κι αυτό είναι καλό, σε κάθε δημοσκόπηση παίρνετε κάτι παραπάνω. Τώρα είδα είστε κοντά στο 8%, δηλαδή έχετε συγκροτήσει περίπου τη δύναμη που είχατε πριν την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ. Που το αποδίδετε, στην αντιπολίτευσή σας, στο ότι δεν παίξατε παιχνίδια με την κυβέρνηση, ήσασταν καθαροί απέναντί της;
Και σε όλα αυτά, αλλά νομίζω κυρίως στο ότι κατασταλάζει μια πείρα στον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί, που πρόσβλεπαν σε άλλα. 
Βέβαια αποδεικνύεται στα 3 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που λέει ο λαός μας: “απ’ έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα”. Όπως άλλωστε είναι όσοι πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, σπέρνουν ψεύτικες ελπίδες και τελικά καταλήγουν να κάνουν μόνο τη βρώμικη δουλειά με θύμα πάντα τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Θυμάμαι σε μία συνέντευξή σας στα "Νέα" είχατε χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό “πολιτικό απατεώνα”. Επιμένετε σε αυτόν τον χαρακτηρισμό;
Κοιτάξτε να δείτε μπορεί να φαντάζει σκληρός ο πολιτικός αυτός χαρακτηρισμός, γιατί για πολιτικό χαρακτηρισμό πρόκειται αυτό που είπα 
και λέω ότι εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικό απατεώνα, αλλά ξέρετε οι σκληρές πολιτικές εκφράσεις είναι και αντίστοιχες με τη σκληρότητα της πολιτικής κατά του λαού που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση κι αυτός ο πρωθυπουργός.
Βλέπετε τη δυνατότητα να κάνει κάποια αριστερή στροφή, λέγοντας σας έβγαλα από τα μνημόνια, να κάνει ό,τι μπορεί και να πάει σε εκλογές με ένα αριστερό μέτωπο;
Ο λαϊκισμός ήταν ίδιον αυτού του κόμματος, όπως και ο τυχοδιωκτισμός και φυσικά δεν αποκλείεται τίποτα. 
Άλλωστε έχει δείξει τέτοια διάφορα δείγματα “αριστεροσύνης”, που κάνουν ακόμα και αντιπάλους του -εκτός από τον κόσμο που τον ακολουθεί- να τον θεωρούν ως αριστερό ή τέλος πάντων αυτό που εννοούμε “αγωνιστή της προόδου” ή κάτι καλύτερο απ’ αυτό που φαίνεται από την “επάρατη δεξιά”, την προηγούμενη ή από τον κεντρώο - κεντροαριστερό χώρο του ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας που γνωρίσαμε στην κυβερνητική συνεργασία... 
Και φυσικά αυτά τα ενισχύει με επισκέψεις στη Μακρόνησο, με κόκκινα γαρύφαλλα στην Καισαριανή, με μια σειρά μερίσματα που μοιράζει, τα οποία παίρνει από τον φτωχό για να τα δώσει στον ακόμα πιο φτωχό. 
Τέτοια ζητήματα νομίζω ότι θα είναι αυτά μέσα στην πολιτική του. Μαζί με κάποιες προεκλογικές κορώνες για να μπορέσει να συγκρατήσει ένα τμήμα του λαού ακόμα, που έχει νωπή στη μνήμη του τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες ήταν εξίσου και πάρα πολύ σκληρές, για να σπείρει ξανά κάποιες νέες αυταπάτες ότι “βρε παιδιά κοιτάξτε σιγά-σιγά κάτι κάνω κι εγώ, μπορεί να μην τα κατάφερα, να κατάφερα ελάχιστα, αλλά θα προσπαθήσω”. 
Αυτή είναι η βασική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος και δυστυχώς σε αυτή την υπόθεση πέφτουν θύματα οι εργαζόμενοι, οι καταπιεσμένοι αυτής της χώρας. 
Νομίζουμε όμως ότι με την πείρα που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αποκρυσταλλώνεται έστω σταδιακά, έστω σιγά-σιγά, θα πρέπει να πάρουν το μήνυμά τους τέτοια τυχοδιωκτικά κόμματα, τέτοια κόμματα που για αλλού ξεκίνησαν και αλλού βρέθηκαν».